Zážitkové lety

Balaton, skvelá dovolenka vlastným lietadlom.

Ešte sme sa nestihli ani poriadne spamätať a máme tu leto. Čas oddychu, dovoleniek, cestovania a spoznávania nových miest. Mnohí z nás však ešte stále premýšľajú nad tým, ako a kde budú tráviť čas letných prázdnin, kde a akým spôsobom najlepšie zrelaxovať, načerpať nových síl do ďalšej práce. Akým originálnym cestovateľským darčekom potešiť či prekvapiť svojich kamarátov, partnerov alebo rodinných príslušníkov? Samozrejme so spojením príjemného s užitočným, bez zbytočného náročného plánovania, komplikácií s dopravou, rezerváciami a podobne. A tak sme si aj my pre Vás pripravili pár tipov na skvelú leteckú dovolenku.

Už niekoľko rokov po sebe využívame možnosť otvoreného vzdušného priestoru v rámci Schengenského priestoru EÚ a na krídlach našich lietadiel cestujeme za oddychom, vodou, gastronómiou a zážitkami,  zároveň zbierame nové skúsenosti spojené s lietaním. Postupne Vám predstavíme viaceré možnosti podobného vyžitia sa. Na úvod našich leteckých potuliek chceme trochu zaspomínať a zároveň inšpirovať všetkých cestovania chtivých nenáročným avšak úžasným výletom k našim južným susedom, na miesta, kde my cestujeme asi najčastejšie a najradšej.

Maďarsko. Krajina s množstvom prírodných vodných plôch, termálnych prameňov, zábavných parkov, ale aj famóznou gastronómiou, hotelierstvom a ostatnými službami cestovného ruchu. V mnohých prípadoch aj s rýchlo dostupnými malými letiskami v tesnej blízkosti s vybudovanou infraštruktúrou a možnosťou bezpečného parkovania lietadiel na spevnenej ploche s kotviacimi okami, kamerovým systémom, v nutnom prípade s nocľahom priamo na letisku a k tomu prislúchajúcimi službami.

To všetko spĺňa aj letisko Siofok-Kilitti /LHSK/, ležiace na východnom okraji spomenutého mesta, na brehu najväčšej prírodnej vodnej plochy v Európe, jazera Balaton. Sem sme sa lietadlom vybrali minulý rok už po niekoľkýkrát. Len tak za oddychom, vodnými atrakciami, ničnerobením. Niektorí cestovatelia prirovnávajú Balaton k malému moru. My s ich názorom môžeme len súhlasiť. Z nášho pohľadu táto prázdninová destinácia spĺňa všetky predpoklady pre ideálnu letnú dovolenku. A to len takpovediac pár kilometrov, čo by na skok od slovenských hraníc.

My sme za týmto dovolenkovým zážitkom vzlietali našim Cruiserom z domovského letiska Sky Story ATO v Očovej. Pred odletom sme dotankovali palivo do nádrží na približne tri hodiny letu aj s návratom, samozrejme s potrebnou rezervou pre prípad neočakávaných zmien po trati. Keďže náš cieľ bol za hranicami Slovenska, je potrebné podať letový plán a telefonicky skoordinovať náš prílet s vedúcim letovej prevádzky na LHSK. Po vzlete smerujeme na VOR SLC, priestor LZR 225A opúšťame na úrovni Babinej. Postupne stúpame a letíme na juh. Zrážková oblačnosť nás však v našich plánoch obmedzuje. Na to, aby sme tie najintenzívnejšie zrážky obleteli, predlžujeme sa na západ. V daždi križujeme LZR 06A a 06B cez Želiezovce. Podlietavame priestor LZR 10, ten siaha v rozmedzí výšky 7000-10000ft a leží severne od Štúrova až na hranice.  SVK opúšťame cez bod Ergom, míňame Dunaj a kocháme sa krásami ostrihomskej katedrály. Okolie Budapešti je charakteristické pomerne pestrou leteckou prevádzkou všetkého druhu.

TMA Budapešť jednoducho západne od mesta podlietame, to siaha od 3500 ft vyššie. Je to asi najlepšie možné riešenie ako sa vyhnúť intenzívnej prevádzke spojenej s medzinárodným letiskom Ferencz List airport. Juhozápadne od metropoly Maďarska v smere našej cesty leží malé aeroklubové letisko Gyuro s predpokladanou leteckou a para prevádzkou. Po trase ešte akceptujeme vyhlásené vtáčie územia s minimálnu výškou letu 1500ft. Po prelietnutí bodu Papa Tango Bravo /PTB/ vidíme v diaľke pred sebou cieľ našej cesty, pobrežie Balatonu. Klesáme a priamo smerujeme na Siófok- Killiti airport. Zvýšenú pozornosť pri prílete je potrebné opätovne venovať para prevádzke. Na letisku sídli jedna z najväčších a najaktívnejších drop zón v Európe SkyDive Balaton, aktívna hlavne počas víkendov a v letnom období. Na letisku má svoju základňu aj letka tunajšej polície, ktorá často pre plnenie úloh používa vrtuľník. Ale to už sledujeme vietor a zaraďujeme sa do polohy po vetre dráhy v používaní. Dosadáme, kotvíme lietadlo, hradíme poplatky za státie a pristátie. Tie na víkend za Cruiser predstavovali cca 15Euro. Zamykáme Cruiser, berieme batohy, voláme taxík a už  myslíme na dovolenku pri vode a na pláži.

Čistá tyrkysová hladina jazera priláka ročne desiatky ba až stovky tisíc návštevníkov z celého sveta. Pobrežie jazera poskytuje nespočetné množstvo možností na ubytovanie. Od kempovania vo vlastných stanoch, cez priváty, penzióny až po štvorhviezdičkové hotely priamo na pláži. Piesok, parková tráva, terasová dlažba, ale aj móla, to sú možnosti na oddych pri vode. Všade dostupné občerstvenie, zmrzlina, atrakcie. Samotné mesto Siófok ponúka pláže, kilometre promenád, cyklotrasy, pár sto metrov od centra vzdialený prístav a nespočetné možnosti pravidelného lodného medzimestského spojenia, lodnej turistiky a adrenalínu na hladine Balatonu. Nemožno zabudnúť na skvelú maďarskú kuchyňu a množstvo reštaurácií, kaviarní, krčmičiek, barov a diskoték, fungujúcich od skorého rána až do neskorej noci. To všetko s príjemným personálom, dostupné za prijateľné ceny podobné tým našim na Slovensku.

My z niekoľko násobnej vlastnej skúsenosti spomínanú destináciu vrelo odporúčame.

Bronislav Kubiczek, Juraj Uhliar, Sky Story ATO

Súvisiace príspevky

Andrej a jeho verejné vystúpenie s legendou Zlín Z50LX

Po uplynulom víkende naplnenom lietaním, prezentáciou leteckého športu a tak trochu aj pilotného umenia vo vzduchu v prekrásnom prostredí či už Trenčína, Liptova alebo Turca  sa Vám,  všetkým našim priaznivcom, podporovateľom a zákazníkom…

View post

Sky Story ATO v Očovej na Hrude

Hudba, spev, tanec a zábava sa už tradične po dvadsiaty krát počas druhého augustového víkendu  ozývali podpolianskou obcou Očová. Popri hudobníkoch, tanečníkoch, remeselníkoch a ľudových skupinách z celej Európy sme svoje miesto v sprievodnom programe dostali…

View post

Letisko pre deti 2024

Letisko Očová otvorilo v nedeľu 9. júna svoje brány. Pri príležitosti nedávneho sviatku to bolo rovno pre tých najmenších, pre deti. Samozrejme nechýbali ich rodičia, starí rodičia, súrodenci. A na tak skvelej…

View post